Alles over chiptuning voor bezitters van een Audi a3

Alles over chiptuning voor bezitters van een Audi a3

De Audi A3 heeft volgens de Duitse fabrikant een dynamische uitstraling. De auto heeft een lange wielbasis en moet zorgen voor evenwichtige, sportieve prestaties. De Audi A3 wordt sinds 1996 geproduceerd en werd destijds gebaseerd op de Volkswagen Golf. Sinds 2012 is Audi bezig met de derde generatie van de A3 en wordt hij in Hatchback, Sedan en Cabriolet variant uitgebracht.

Zelfs de Audi A3 uit 1996 is te chiptunen. Zo kan de 1.9 TDI motor die normaal 100pk oplevert opgeschroefd worden tot 140pk. Wel is het een groter risico om met een oude motor waar veel kilometers mee gereden zijn meer van de motor te vragen dan dat hij uit de fabriek heeft meegekregen. Ook de nieuwere auto’s zijn geschikt voor chiptuning. Zo kan bij een Audi A3 uit 2016 met een 1.4 TFSI (COD) motor het vermogen verhoogd van 150 naar 170pk.

Welke opties zijn er bij het chiptunen?

Naast het verhogen van het vermogen en de koppel zijn er meer mogelijkheden die ontstaan bij het chiptunen Audi A3. Zo is ook brandstofbesparing een belangrijkste winst die behaald kan worden bij het chiptunen. Daarnaast zit er op veel nieuwe Audi’s ook een snelheidsbegrenzer. Ook deze kan via het opnieuw programmeren van de chip uitgeschakeld worden.

Daarnaast kan vaak bij het chiptunen een aantal andere zaken nagekeken worden. Bij een goede manier van chiptunen zal er een professional de auto uitlezen met diagnose apparatuur en zal er gekeken worden naar de standaard motor software. Waar nodig kan een bedrijf ook na het chiptunen de ECU fijner afstellen.

Een andere optie is het uitschakelen van de EGR. Dit is een klep die er voor zorgt dat de uitlaatgassen teruglopen naar de motor. Dit kan ervoor zorgen dat er meer vervuiling in de motor komt. Softwarematig kan deze klep dicht gezet worden zodat de motor in betere staat blijft. Dit is echter wel verboden in Nederland.

Hoeveel kost het chiptunen van mijn Audi A3?

Het chiptunen van de Audi A3 kost in de eerste stage zo’n €300. Hiermee komt er afhankelijk van de motor tussen de 20 en de 50pk extra vermogen bij.

Thanks for Reading

Enjoyed this post? Share it with your networks.